dimecres, 29 de gener del 2014

Baixar des de Torrent Negre fins a Toses



Sortida de Toses, abans de la pujada forta. De les moltes vegades que arribo a passar per aquí ,és sobretot a l 'hivern quan començo a pensar en la possibilitat de sortir de Toses i arribar fins al Puigllançada des d'aquest punt. És d' aquelles històries que sempre has sentit parlar: baixar des de Torrent Negre fins a Toses!.


 La darrera nevada ha set generosa amb les nostres muntanyes i  avui sembla que hi ha possibilitats; just l 'any que semblava que havíem d' acceptar que això de la neu,  fora de la Vall d 'Aran, tenia data de caducitat. Sortim sense tenir massa clar cap a on cal anar; però la intiuició ens porta per uns lloms elevats que permeten veure amb claretat que el camí més lògic és el torrent que fàcilment ens portaria cap  el punt més baix del Pla d' Anyella i d 'aquí enfilar cap al Puigllançada.



El primer inconvenient és que el torrent no té continuitat,  hi ha una part central més dreta que no es veu cap opció decent per franquejar una zona densa de vegetació. El segon és que la part superior del Puigllançada es troba en part, pelada pel vent, tampoc és res d'estrany. Tot això fa que dins el cervellet comenci a pensar que el descens des de Torrent Negre a Toses formi part d' un altre temps. Un temps en que la vegetació no era tan espesa, potser perquè cada casa tenia el seu bestiar, i dels diferents racons de la Vall del Rigat es pujava a pasturar al magnífic Pla d 'Anyella. Sigui com sigui, ara no sembla franquejable.




Finalment decidim continuar pel marge dret de la vall i ens veiem obligats a agafar alçada per enllaçar les clarianes que ens permetin un accés més cómode, i ens anem allunyant del torrent fins a perdre contacte visual. Tot i això no ens escaparem d' haver de fer el senglar algun troç, fins que finalment arribem a la pista que envolta el Pla d'Anyella. Veient que la pista planeja  durant 2 kms aproximadament i que l 'objectiu de coneixer l' itinerari de descens des de Puigllançada ens queda llarg, decidim remuntar el Turó del Ginebrar per tal de buscar alguna pala atractiva que arrodoneixi l'exursió. En poc temps ja som els plans que culminen al petit cim amb ferralla inclosa.


El descens el fem més o menys pel mateix itinerari, buscant les pales més maques i divertint-nos en els trossos de boixos, o baixant pels prats amb marges escalats.  És un descens atípic, propi de muntanya baixa, però és just el que buscava: aprofitar la nevada en cota baixa per fer una excursió diferent.



Em queda pendent resoldre l 'enigma del descens fins a Toses. Diu el Molina que tornarà a nevar en cota baixa......... sembla que hi haurà una segona oportunitat.